MENU
HOME

BIBLIOTHEEK
- Boeken
- Perkamentus
- Personages
- Verjaardagen personages
- Personen
- Zwerkbalcarrière

BIOSCOOP
- Acteurs
- Andere films van acteurs
- Filmlocaties
- Films
- Verjaardagen

INFORMATIE
- Fabeldieren
- JK Rowling
- Persoonsnamen
- Prof. lessen
- Spreuken
- Toverdranken
- Wegisweg
- Zweinstein
- Zweinsveld
- Zwerkbal

GALERIJ

EN VERDER
- Over de site
- Via-via's
- Contact

RPG
HarryPotterTimes.com

Joanne Kathleen Rowling.


Jo werd op 31 juli 1965 in Bristol geboren en zegt van zichzelf dat ze een mollige baby was. De beschrijving in ´de steen der wijzen´ van de foto´s van ´iets wat veel op een grote roze strandbal met verschillend gekleurde, gebreide mutsen leek´ kon ook op haar foto´s van toepassing zijn, zegt ze zelf. In haar jeugd vertelde ze al vele verhalen aan haar 2 jaar jongere zus.
In hun straat speelden ze wel eens met een broer en zus, die de achternaam Potter hadden. Ze vond dat een erg mooie naam, maar dat het karakter Harry op hem gebaseerd zou zijn, is onzin.
Op de middelbare school ontmoette ze Sean Harris, aan wie ´de geheime kamer´ is opgedragen. Hij had later ook de originele Ford Anglia. Ze heeft met hem vele gelukkige momenten gehad, terwijl ze in die auto reden. Hij was ook de eerste, waarmee ze haar ambitie om schrijfster te worden, besprak en de enige die er ook in geloofde dat ze succes zou hebben.
Het ergste dat ze in haar tienerjaren meemaakte, was dat haar moeder ziek werd. Ze had multiple sclerose, wat ongeneeslijk is.
In 1983 verliet Jo de middelbare school om Frans te gaan studeren aan de Universiteit van Exeter in het Zuiden van Engeland. Dat was een verkeerde keuze, maar ze ging wel een jaar naar Parijs als onderdeel van de studie.
Na de universiteit ging ze in Londen werken, onder andere bij Amnesty International. Daarna ging ze in 1990 met haar toenmalige vriend naar Manchester om een flat te zoeken en toen ze in de trein terug naar Londen zat, viel het idee van Harry Potter haar in.
Ze schreef al sinds dat ze zes was, maar was nog nooit zo enthousiast geweest over een idee en nu had ze niet eens een pen, die het deed bij zich. Maar ze denkt zelf, dat dat misschien maar goed was, want nu zat ze uren te denken en zo kwamen alle details in haar op, en deze magere, zwartharige jongen met een bril, die niet wist dat hij een tovenaar was, werd steeds echter voor haar. Als ze wel een pen had gehad, was het idee misschien nooit zo goed uitgedacht.
Ze begon diezelfde nog met het schrijven van ´de steen der wijzen´, maar die eerste pagina´s lijken in niets op de pagina´s van het uiteindelijke boek. Ze verhuisde naar Manchester en nam het zwellende manuscript mee. Het bevatte allerlei informatie, niet alleen voor het eerste jaar, maar ook al aantekeningen voor Harry´s verdere carrière.
Toen gebeurde er iets wat haar wereld, en Harry´s ook, compleet veranderde: haar moeder overleed. Zij en haar vader en zus waren geschokt. Negen maanden later vertrok ze naar Portugal, wanhopig om een tijdje weg te zijn, waar ze een baan als lerares Engels kreeg. Ze nam het manuscript mee en hoopte dat ze er in de vrije uren overdag aan zou kunnen werken. Dat was door de dood van haar moeder nogal wat veranderd: Harry´s gevoelens over zijn dode ouders waren veel dieper geworden. In haar eerste week in Portugal schreef ze haar favoriete hoofdstuk: de spiegel van Neregeb.
Ze had gehoopt, dat ze, als ze terugkwam uit Portugal, het boek af zou hebben, maar ze iets beters: een dochter. Ze had een Portugese man ontmoet en getrouwd en hoewel het huwelijk mislukte, gaf hij haar wel het beste dat haar ooit overkomen was. Jo en Jessica arriveerden in Edinburgh in december 1994.
Ze wilde eigenlijk weer les gaan geven, maar wist dat ze dan het boek nooit af zou krijgen, met nog een baby om voor te zorgen. Dus werkte ze zo hard ze kon en als Jessica in slaap viel in de wandelwagen, liep ze naar een café om aan het boek te gaan werken.
Eindelijk was het klaar. Ze verpakte de eerste drie hoofdstukken en stuurde ze naar een agent, maar die stuurde het met kerende post terug. De tweede agent vroeg om de rest van het manuscript. Het duurde een jaar, voordat de agent een uitgever had gevonden. In augustus 1996 belde haar agent dat Bloomsbury een bod had gedaan. Ze geloofde het eerst nauwelijks en na het telefoontje danste ze door de kamer.
In juni 1997 werd de eerste uitgave van ´Harry Potter and the Philosopher´s Stone´ verkocht. Daarna volgde in juli 1998 ´Harry Potter and the Chamber of Secrets´. Weer een jaar later, in juli 1999, werd ´Harry Potter and the Prisoner of Azkaban´ uitgegeven. En nog een jaar later, in juli 2000 deel 4 van de reeks, ´Harry Potter and the Goblet of Fire´. Inmiddels werden haar boeken over de hele wereld vertaald en verkocht.
In maart 2001 werden er twee boekjes van haar hand uitgegeven voor het goede doel Comic Relief. Dat waren ´Fantastic Beast and where to find them´ en ´Quidditch through the Ages´.
Toen moesten we even wachten op het volgende boek. Dat werd ´Harry Potter and the Order of the Phoenix´ en werd uitgegeven in juni 2003. En nu is ´Harry Potter and the Half-Blood Prince´ er ook al sinds juli 2005 en is het wachten op het laatste deel. Komt dat op 7 juli 2007?


 

© Albus-Perkamentus.nl - Contact